Zimbabwe idag
Den politiska situationen
Den politiska situationen i Zimbabwe är idag oförutsebar. President Mugabe och oppositionen har enats om en politisk uppgörelse inom gränsen för en nationell samlingsregering, men det finns fortfarande oklarheter och flera frågor som återstår att lösa. Ändamålet är att lösa den politiska kris som uppstod 2008 och som bidrog till en redan mycket allvarlig människovänlig och ekonomisk situation. Samarbetet inom samlingsregeringen är skört och flera punkter inom GPA (global political agreement) återstår fortfarande att lösa. En central fråga är den nu pågående konstitutionsprocessen. Innan nya val kan hållas ska en ny konstitution skrivas och godkännas av samtliga parter. Ett landsomfattande mötesprogram har genomförts i syfte att rådgöra med befolkningen och när utkastet är klart ska det godkännas i en folkomröstning. Om den redan försenade konstitutionsprocessen kan avslutas under 2011 är osäkert. Såväl president Mugabe som premiärminister Tsvangirai har flaggat för att nya val kan komma att hållas 2011, men det är i dagsläget oklart om det kommer ske.
Den ekonomiska situationen
2008 var Zimbabwes ekonomi i djup kris, med världens högsta inflationstakt på flera hundra miljoner procent på årsbasis och stor brist på baslivsmedel. Sedan ett fler valutasystem infördes i januari 2009 har den makroekonomiska situationen stabiliserats och ekonomin börjat återhämta sig. Men budgetunderskotten är fortfarande stort, investeringsnivån är låg och resurser till satsningar på offentlig sektor begränsade. En majoritet av befolkningen har svårt att klara sig på sina knappa inkomster och man oroar sig för att inflationen ska stiga på nytt. Arbetslösheten är fortfarande mycket hög.
Presidenten
Robert Gabriel Mugabe är född den 21 februari 1924. Han är en politiker i det afrikanska landet Zimbabwe. År 1980 vart han vald till landets premiärminister till 1987 då han utsåg sig till president genom en konstitutionsrevidering. Han hade diktatoriska maktbefogenheter som var baserade på utomparlamentariska våldsaktioner som var utövade av både polisen och medborgarna. Han är ledare för det styrande partiet Zanu-PF och hans politik har fått stor kritik från hela världen för att ha omvandlat Zimbabwe från en ganska välfungerande ekonomi till ett av Afrikas fattigaste länder där majoriteten av folket lider av svält och tiotusentals fallit offer för statlig terror medan Mugabe och hans närmaste inom ZANU-PF berikat sig genom att lägga under sig egendomar större än vad som lades undan för den vita minoriteten.
Zimbabwes president Robert Mugabe
Valet i Zimbabwe 2008
Presidentvalet i Zimbabwe 2008 hölls lördagen den 29 mars 2008, för att välja ny president i den sydafrikanska staten Zimbabwe. Valdagen hade utropats till nationell helgdag.
Såväl oppositionen som valobservatörer talade redan på valdagen om omfattande valfusk.
Valets tre huvudkandidater var den sittande presidenten Robert Mugabe (Zanu-PF), Morgan Tsvangirai (Movement for Democratic Change) och Simba Makoni (oberoende). För att vinna presidentposten krävdes absolut majoritet. Ingen av kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna och valet gick då till en andra valomgång, 27 juni.
Den 22 juni meddelade Morgan Tsvangirai att han ger upp sin kandidatur, med hänvisning till våldet i landet. Sydafrikas regering uppmanade honom i ett uttalande samma dag att ompröva sitt beslut. Zimbabwes val myndighet underkände hans utdragande och menade att det kom för senare än vallagen tillät. Därför fortsatte Tsvangirai att vara kandidat i valet.
5,9 miljoner registrerade väljare kunde rösta på valdagen. För första gången hölls lokala val och val till senaten samtidigt med presidentvalet.
Resultat
Dagen efter valen hävdade Movement for Democratic Change att man vunnit valet, en uppgift de baserade på valresultaten som anslagits på alla vallokaler runt om i landet. Uttalandet kritiserades av Zimbabwes valmyndighet för att komma för tidigt. Den 1 april uppgav oppositionskällor för BBC att att förhandlingar pågick om ett maktöverlämnande. Nyheten dementerades dock av Mugabe. Regeringstrogna tidningen The Herald talade samma dag för första gången om ett jämnt parlamentsval.
Den 2 april meddelade valmyndigheten i Zimbabwe att oppositionen vunnit fler än hälften av platserna i parlamentet. Rösträkningen uppgavs dock inte vara färdig, enligt oppositionstalesmän ett tecken på att regeringen förlorat och nu försökte vinna tid.
Parlamentsvalet
Parti |
Antal platser |
MDC |
96 |
Zanu-PF |
94 |
Utbrytare ur MDC |
9 |
Oberoende |
1 |
10 |
Anklagelser om valfusk
Valobservatörer från Västvärlden har nekats att övervaka valet och inga representanter från EU eller USA fanns på plats. Få utländska medier släpptes in i landet och inga svenska journalister fanns på plats under själva valdagen.
De senaste presidentvalen i Zimbabwe har alla präglats av anklagelser om valfusk och trakasserier av oppositionen. Inför 2008 års val rapporterade Human Rights Watch om hur ZANU-PF haft ensamrätt på medieutrymme, hur oppositionspolitiker trakasserats och hur mat på landsbygden fördelats till ZANU-PF-anhängare.
Afrikanska valobservatörer som släppts in i landet talade inför valdagen om riggade röstlängder, med så många som 8 000 icke-existerande personer uppsatta i ett distrikt i Harare Dessa uppgifter har dock inte kunnat bevisas. Den afrikanska unionens valobservatörer har inte hittat några bevis på valfusk, enligt delegationens ledare, Sierra Leones f.d. president Ahmad Tejan Kabbah.
Ekonomisk kris
Den ekonomiska krisen i Zimbabwe var värre än någonsin när valet hölls, med en inflation på 100 000 procent och akut brist på basvaror i landet. Det har uppgivits som skäl för att Robert Mugabe skulle få svårt att rädda valsegern ännu en gång.
Presidenten Robert Mugabe och premiärminister Tsvangirai
Barnens rättigheter
I samarbete med regeringen genomförs insatser av FN, andra internationella organisationer samt inhemska organisationer.
Flickor arbetar i stor utsträckning i hemmet och/eller inom den informella sektorn. Barnprostitution förekommer och bedöms ha ökat efter Operation Murambatsvina. Antalet hiv-smittade flickor beräknas vara fem gånger större än antalet hiv-smittade pojkar. Sexuella övergrepp och incest är vanligt före-kommande i Zimbabwe. Mycket sällan får dessa brott någon rättslig påföljd.
Barnarbete är förbjudet i lag i Zimbabwes men existerar i stor omfattning och fortsätter att öka. Lagen innehåller vissa luckor som utnyttjas främst inom jordbrukssektorn. Zimbabwe har ratificerat ILO:s (International Labour Organization) konvention om förbud av de värsta formerna av barnarbete. Enligt en rapport från den statistiska myndigheten Central Statistical Office från 2004 är nära hälften av alla barn mellan 5 och 17 år ekonomiskt verksamma.
Rekryteringsåldern till Zimbabwes militära styrkor är 18 år. Dock finns en stor andel barn i ungdomsmilisen som har sitt ursprung i den statliga ungdomstjänsten National Youth Service. Ungdomstjänsten startade år 2000 som frivilliga ungdomsläger men utvecklades senare till mer eller mindre obligatoriska paramilitära träningsläger för barn och ungdomar. I utbildningen ingår både militärexercis och vapenhantering. Ungdomsmilisen är alltså inte enbart återkommande förövare som begår brott mot de mänskliga rättigheterna i landet, utan de är själva offer för kränkningar. Det finns rapporter om 18 mfattande våld, våldtäkter och spridning av hiv-smitta inom ungdomsmilisen.
Här är barn på Unicefs utspisning för föräldralösa.
Foto: Peter Kjellerås
KVINNORS RÄTTIGHETER
Zimbabwe är till stor del ett mansdominerat samhälle där kvinnans politiska och ekonomiska inflytande är starkt begränsat. Könsdiskriminering och prostitution är också förbjudet enligt lag. Andelen kvinnor i parlamentet ökade i det senaste parlamentsvalet från 12 till 17 procent. Vicepresidenten är kvinna, liksom vice talmannen. Kvinnor är i klar minoritet i regeringen. Mycket liten skillnad råder i landet mellan kvinnors och mäns valdeltagande.
Zimbabwe undertecknade 1997 SADC:s Genus- och utvecklingsförklaring (Declaration on Gender and Development) och har därigenom åtagit sig att sträva efter en femtioprocentig kvinnlig representation.
Zimbabwe har undertecknat FN:s konvention om avskaffande av all slags dis-kriminering av kvinnor, och regeringen har därigenom påtagit sig ett ansvar att värna om kvinnans ställning
Det är i allt högre grad accepterat för kvinnor att göra yrkeskarriär, även om det är svårt i praktiken. Föräldraledigheten är tre månader utan ekonomisk ersättning (45 dagar före och 45 efter födseln). De flesta kvinnor arbetar i den informella sektorn eller i jordbruket där de bär en tung arbetsbörda samtidigt som de ser efter hem och barn. Kvinnliga chefer inom näringsliv och offentlig sektor är sällsynta.
bild: Thabela Travel