tortyr

Zimbabwe har inte anslutit sig till FN:s tortyrkonvention. Tortyr är dock
förbjudet enligt grundlagen. Trots detta förekommer det regelbundet organiserad våldsanvändning mot företrädare för mänskliga rättigheter och anhängare av den politiska oppositionen i landet.

I mars 2007 slog polis och säkerhetsstyrkor med våld ned ett möte i vilket olika oppositionsgrupperingar deltog, varefter många arresterades. I polisens förvar misshandlades många av de omhändertagna grovt, bland dem MDC:s ledare Morgan Tsvangirai. Händelsen väckte stor internationell uppmärksamhet och ledde till att SADC påbörjade en medlingsprocess mellan regeringspartiet ZANU-PF och MDC.

Förhandlingar leder till vissa framsteg i lagstiftningen som berör mänskliga rättigheter och demokrati men det är ännu oklart vilka riktiga förändringar som blir resultatet. Implementeringen av lagstiftningen är så här långt ofullkomlig och polis agerar enligt gammalt mönster. MDC betraktar dialogen som misslyckad då de inte fick gehör för en senareläggning av valet i syfte att hinna få till stånd en ny konstitution. Brott mot de mänskliga rättigheterna, såsom tortyr och olaglig arrestering, fortsätter att begås av polis och aktivister inom ZANU-PF.

Detta enligt Internationella advokatsamfundet (International Bar Association) och Zimbabwe Human Rights NGO Forum (ZHRNF).


Antalet rapporterade fall av tortyr var under 2007 i genomsnitt 58 i månaden vilket är en i det närmaste fördubbling jämfört med 2006, enligt ZHRNF. Till detta kommer mängder av fall av misshandel, trakasserier och hot samt godtyckliga arresteringar och andra frihetsberövanden. Det finns inga bekräftade fall av statssanktionerade politiska mord eller avrättningar. Däremot förekommer dödsfall som resultat av polisvåld, inklusive dödsskjutningen av en demonstrant under oroligheterna i mars 2007. Få fall av politiskt våld leder till en tillfredsställande polisutredning eller åtal.

Förhållandena i häkten och arrestlokaler är dåliga och det är inte ovanligt att personer förvägras borgen och tvingas sitta kvar i häktet i flera månader eller år i väntan på rättegång. Poliser och arresterade vittnar om att fysiskt våld och omänsklig behandling är vanligt förekommande vid arresteringar och förhör.

Fängelserna befinner sig i kris. Landets 47 fängelser är överfyllda och har otillräckliga resurser för mat, vatten, kläder och så vidare. Spridning av smittsamma sjukdomar är ett stort problem vilket lett till ökad dödlighet bland de intagna. Organisationen Institute of Correctional and Securities Studies uppskattar att över hälften av de intagna är hiv-smittade. Aids är den huvudsakliga dödsorsaken i fångenskap. Det är inte känt att slaveri eller slaveriliknande verksamhet förekommer i Zimbabwe.


Bilden “http://www.zimtelegraph.com/wp-content/uploads/zimbabwe_violence4.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.
Foto: Zimtelegraph.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0