tortyr

Zimbabwe har inte anslutit sig till FN:s tortyrkonvention. Tortyr är dock
förbjudet enligt grundlagen. Trots detta förekommer det regelbundet organiserad våldsanvändning mot företrädare för mänskliga rättigheter och anhängare av den politiska oppositionen i landet.

I mars 2007 slog polis och säkerhetsstyrkor med våld ned ett möte i vilket olika oppositionsgrupperingar deltog, varefter många arresterades. I polisens förvar misshandlades många av de omhändertagna grovt, bland dem MDC:s ledare Morgan Tsvangirai. Händelsen väckte stor internationell uppmärksamhet och ledde till att SADC påbörjade en medlingsprocess mellan regeringspartiet ZANU-PF och MDC.

Förhandlingar leder till vissa framsteg i lagstiftningen som berör mänskliga rättigheter och demokrati men det är ännu oklart vilka riktiga förändringar som blir resultatet. Implementeringen av lagstiftningen är så här långt ofullkomlig och polis agerar enligt gammalt mönster. MDC betraktar dialogen som misslyckad då de inte fick gehör för en senareläggning av valet i syfte att hinna få till stånd en ny konstitution. Brott mot de mänskliga rättigheterna, såsom tortyr och olaglig arrestering, fortsätter att begås av polis och aktivister inom ZANU-PF.

Detta enligt Internationella advokatsamfundet (International Bar Association) och Zimbabwe Human Rights NGO Forum (ZHRNF).


Antalet rapporterade fall av tortyr var under 2007 i genomsnitt 58 i månaden vilket är en i det närmaste fördubbling jämfört med 2006, enligt ZHRNF. Till detta kommer mängder av fall av misshandel, trakasserier och hot samt godtyckliga arresteringar och andra frihetsberövanden. Det finns inga bekräftade fall av statssanktionerade politiska mord eller avrättningar. Däremot förekommer dödsfall som resultat av polisvåld, inklusive dödsskjutningen av en demonstrant under oroligheterna i mars 2007. Få fall av politiskt våld leder till en tillfredsställande polisutredning eller åtal.

Förhållandena i häkten och arrestlokaler är dåliga och det är inte ovanligt att personer förvägras borgen och tvingas sitta kvar i häktet i flera månader eller år i väntan på rättegång. Poliser och arresterade vittnar om att fysiskt våld och omänsklig behandling är vanligt förekommande vid arresteringar och förhör.

Fängelserna befinner sig i kris. Landets 47 fängelser är överfyllda och har otillräckliga resurser för mat, vatten, kläder och så vidare. Spridning av smittsamma sjukdomar är ett stort problem vilket lett till ökad dödlighet bland de intagna. Organisationen Institute of Correctional and Securities Studies uppskattar att över hälften av de intagna är hiv-smittade. Aids är den huvudsakliga dödsorsaken i fångenskap. Det är inte känt att slaveri eller slaveriliknande verksamhet förekommer i Zimbabwe.


Bilden “http://www.zimtelegraph.com/wp-content/uploads/zimbabwe_violence4.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.
Foto: Zimtelegraph.com


Rapportering till FN:s överenskommelsekommittéer

Zimbabwe har bekräftat eller skrivit under följande:

-    Överenskommelsen om medborgerliga och politiska rättigheter men behåller dödsstraffet.

-    Rätt till ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter

-    Överenskommelse att avskaffa all diskriminering av kvinnor och etnicitet

-    Överenskommelse om barnets rättigheter, men behålla handel med barn, barnprostition och barnpornografi.

 

Men Zimbabwe har inte undertecknat överenskommelsen mot tortyr, och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.  Inte heller protokollet om förebyggande av tortyr. Lagar har instiftats för att uppfylla åtagandena av överenskommelsena. Zimbabwes regering har flera gånger anmälts för brott under den afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter.


Fortsättning bakgrund

Yttrande- och pressfriheten garanteras i grundlagen. Men i praktiken är den begränsad bland annat genom tillämpning av lagar som begränsar  möjligheterna för media att verka fritt. Staten kontrollerar alla massmedier. De statliga dagstidningarna är lojala mot regeringspartiet men de få kvarvarande oberoende tidningarna kritiserar öppet regimen. Inga utländska journalister tillåts verka i landet på beständiga grunder.

Under året gjordes tillägg till grundlagen. Tilläggen innebär att presidentens mandatperiod minskar från 6 till 5 år och att alla platser till parlamentet, som utökas, väljs i allmänna val. De olika valen till president, parlament och lokalval sker från och med 2008 års val samtidigt. Oppositionen är försvagad genom inre motsättningar vilket lett till en uppdelning av det ledande oppositionspartiet MDC i två grupper.

Zimbabwes ekonomi är i kris, till stor del en följd av brotten mot de mänskliga rättigheterna i samband med landreformen. Den krympande ekonomin och mycket höga inflationen försvagar i sin tur statens möjlighet att tillgodose individers rätt till hälsa och utbildning. Arbetslösheten i den formella sektorn uppskattas till ca 70 procent, och ca 80 procent av landets befolkning beräknas leva under fattigdomsgränsen. En stor andel av Zimbabwes högutbildade har lämnat landet för att söka arbete i andra länder.

Det största hälsoproblemet är hiv/aids-epidemin, där andelen smittade sjunkit under några år och nu beräknas till ca 15 % Medellivslängden är 34 år för kvinnor, 37 år för män. Lärarkåren är hårt drabbad av epidemin vilket slår hårt mot utbildningssektorn som även lider av stor resursbrist.

Fortfarande sker nya fall av övertaganden av gårdar från vita ägare. Och hundratusentals svarta lantarbetare har ställts utan hem och arbete. Effekterna  har varit förödande för livsmedelsproduktionen. Jordreformen och torka är anledningar till att så många som 4,1 miljoner zimbabwier beräknas vara i behov av livsmedelshjälp från slutet av 2007 till mars 2008.


Foto: läkare utan gränser


Bakgrund

Nu har vi tillsammans i gruppen sammanfattat en del av läget för de mänskligarättigheterna i Zimbabwe. Ha en trevlig läsning.

Zimbabwes männskliga rättigheter har försämrats sedan 2007. Det påverkar även den ekonomiska utvecklingen negativt vilket gör det svårt att hålla en bra nivå på tex utbildning och hälsovård. Ett resultat av regeringens våldsamma handlingar leder till kränkningar av de männskliga rättigheterna. Tortyr är förbjudet enligt lag men det förekommer och det ökar kraftigt jämfört med andra år.

Mänskliga rättigheter har stöd i landets grundlag men flera nya lagar som kommit under senare år används för att begränsa oppositionella gruppers möjlighet att verka. 

Antalet slumpmässiga arresteringar ökade under året och var i genomsnitt större än under 2006. Efter att polis- och säkerhetsstyrkor i mars 2007 slog ned ett möte med våld mellan olika oppositionsgrupperingar, tog den regionala samarbetsorganisationen för södra Afrika (SADC) initiativ till ingripande mellan regeringspartiet ZANU-PF och oppositionspartiet MDC. De båda parterna har gemensamt utarbetat vissa ändringar i rätt riktning när det gäller existerande repressiv lagstiftning, men en verklig förändring  för mänskliga rättigheter i Zimbabwe återstår ännu att se.

Förhållandena i häkten och arrester är dåliga. Fängelsesystemet är i kris med överbeläggning och det råder brist på mat, vatten och kläder. Dödligheten i fängelserna är stor och det orsakars i huvudsak av aids. Det finns en lag som säger att myndigheterna  på laglig väg kan utfärda utreseförbud för personer som kritiserar regimen. Det finns ingen möjlighet att få ersättning av staten när den beslutat om expropriering av mark. Det går heller inte att överklaga exproprieringsärenden.

Zimbabwes regering har inrättat en nationell kommitté för mänskliga rättigheter. En lag mot våld i hemmet antogs år 2007.
 
Rättsväsendet i Zimbabwe är inte självständigt. Detta gäller i synnerhet de högre myndigheterna och i de fall där politiska intressen står på spel. När det gäller mindre politiserade fall är rättsväsendet någorlunda fungerande, men straffrihet råder i praktiken för vissa grupper i samhället. Den försämrade ekonomin har negativa följder för rättssäkerheten genom ökande mutsystem på alla nivåer och inom många "avdelningar" t.ex. polisen. Dåliga löner ledde 2007 till strejk i den myndighet som motsvarar de svenska tingsrätterna, vilket satte verksamheten ur funktion under hösten.

Fortsättning följer...


De fem stjärnorna

Tjatja bloggen!
Vi är fem elever i fria gymnasieskolan som ska fördjupa oss i Zimbabwes männskliga fri och rättigheter. Vi kommer bl.a.  fördjupa oss i tortyr, yttrandefrihet och trakasserier i Zimbabwe eftersom att det är ett stort problem där. Nu ska vi fortsätta att hitta intressant information som sedan kommer upp på bloggen. Håll utkik!

RSS 2.0